Vanliga hårmyter

c1b27b3d1a63396817d6e8d31346d715
Marilyn Monroe hos frisören

Håret växer fortare om man toppar det
Det gör ju tyvärr inte det. Hur fort håret växer är genetiskt och beror inte på om man klipper det eller inte.

Man ska borsta håret 100 ggr varje kväll
När man borstar håret får man ut hårbottens naturliga fett vilket är bra för längderna. Men att borsta håret 100 ggr sliter nog mer en vad det gör nytta! Lagom är bäst.

Om man rakar barns hår blir det tjockare.
Nej, det är inte sant. Precis som att man inte får mer hår på benen av att man rakar dem. Barn har väldigt tunt och fint hår de första åren och det kan inte påverkas genom att man rakar det. Myten har troligtvis uppstått genom att man rakat barnets hår under ett längre tid och när man slutat har det nya håret varit tjockare o grövre. Men det beror ju på att barnet blivit äldre och fått en annan hårkvalité helt enkelt. Man kan aldrig påverka hårrötterna genom rakning eller klippning.

Man måste klippa håret annars slutar det att växa.
Nej. Ett hår slutar aldrig att växa. Men ett hårstrå har en viss livslängd och sedan tappar man det. Hur lång livslängd ett hårstrå har kan variera från person till person och avgör hur långt hår man kan få.

Man kan repparera ett kluvet hårstrå
Nej, det kan man inte. Ett kluvet hårstrå måste klippas bort. Det finns vissa produkter som tillfälligt limmar ihop den kluvna hår toppen t ex vissa glansdroppar men så fort man tvättar håret försvinner ju den effekten.

Torr hårbotten kan leda till mjäll
Nej, mjäll är en svamp och har inget med torr hårbotten att göra. Men däremot kan man tro att man har mjäll när man har torr hårbotten eftersom en torr hårbotten flagnar.

Håll dig till ett varumärke och sortiment.
Det stämmer inte, håret ändras över åren, beroende på om du färgar och under de olika årstiderna. Att man ska hålla sig till ett varumärke är nog en myt som kommer från tillverkarna som vill hålla kunderna trogna till deras märke. Det är tvärtom bra att byta ibland just eftersom håret ändras.

Bleker man håret får man mörkare hår som växer ut
Nej det går ju inte att påverka din naturliga hårfärg genom att man färgar det. Men det ser mörkare ut mot det ljusa blekta när det växer ut och man kan lätt tro att det blivit mörkare.

Det sliter att tvätta håret för ofta
Det känns som senaste tiden har alla fått för sig att håret ska tvättas så sällan som möjligt men att tvätta det normalt varannan, tredje dag sliter inte på håret. Att tvätta det varje dag känns onödigt men det är inte skadligt för håret. Man har olika hårtyper och vissa klarar en vecka mellan tvättningarna och vissa behöver tvätta varje dag.

Tvättar man håret varje dag får man fett hår 
Nej det stämmer inte det heller. Snarare får man torrt hår och torr hårbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.