Läsarfråga, tvätta sminkpenslar

IJSBS0EFPOHej! Kul att man kan fråga dig saker! Jag undrar om det här med makeup penslar. Hur ofta ska man egentligen tvätta dom? Vad ska man tvätta dom med osv? Sen tänkte jag du som jobbar som makeup artist hur gör ni? Tvättar du det efter varje kund eller typ en gång i veckan? Hur lätt är det att bakterier sprids? Blir de inte väldigt slitna av att tvättas så mycket?

Tacksam om du vill svara :)

Hej! Makeup penslar ska man tvätta ofta! Det är lätt att det samlas bakterier, speciellt om man använder kladdiga produkter som concealer eller läppstift. Helst ska man tvätta penslar till kladdiga produkter varje gång man använt de tycker jag. Rouge, puder och ögonskuggspenslar behöver man inte tvätta lika ofta men en gång i veckan kan vara bra! Det är också bra om man tvättar sin necessär ibland för att hålla den fräsch.

Penslar som är i syntethår och som du använt till concealer, foundation, läppstift och eyeliner är bäst att tvätta med diskmedel. Eftersom det är fett i produkterna kan det vara svårt att få bort allt annars.

Penslar i naturhår som man har till torra produkter t ex puder, rouge och ögonskugga, de mår bäst av att tvättas med ett milt schampo och en inpackning kan också vara bra för att hålla de mjuka och fina.

När jag jobbar rengör jag alltid mina penslar efter varje kund. Det är lätt att bakterier sprids, speciellt genom mascara, läppglans/läppstift och foundation. Hygien är verkligen viktigt när man arbetar som makeup artist och något som jag aldrig skulle slarva med. En del modeller och artister jag jobbat med har berättat att dom fått både herpes och ögoninfektioner från makeup artister som slarvat. Inte så kul! Har jag flera kunder så har jag dels flera uppsättningar av penslar men jag använder också sprit för att rengöra med. Mascaraborstar har jag alltid nya för varje kund.

Penslar som är av bra kvalité håller länge även om man tvättar dem varje dag. Mina från Färg Collection har jag haft i snart 8 år och de är lika bra som när jag köpte dem.

Hoppas det gav svar på dina frågor :)

4 thoughts on “Läsarfråga, tvätta sminkpenslar

 1. Hejsan!

  Jag har en fråga om makeup-borstar. Jag har börjat bli mer och mer intresserad av smink och vill gärna bli bättre. Har letat efter bra borstar men vet inte hur jag ska tänka eftersom jag är en nybörjare när det kommer till sånt här! Vill inte lägga ut tusen spänn eller mer, letar efter bra syntetborstar som håller hyfsat länge men som inte kostar för mycket. Sen vet jag inte om det är bättre att köpa borstarna för sig eller som ett ”set”? Vill ha allt från foundation-, puder-, rouge-, flera olika till ögonskuggor osv.

  Skulle bli jätteglad om du kunde hjälpa mig! Och tack för en bra blogg :)

  • Hej Julia! Ja det är inte lätt med penslar, vill man ha några stycken blir det ju snart en förmögenhet man måste lägga ut men det finns några budget penslar som är bra!

   Jag gillar t ex Real Techniques, de är bra och har ett helt okej pris och oftast kan du hitta dem för kampanjpris. De har t ex ett set med fem olika borstar för 499 kr här. Jag tycker du ska satsa pengar på en bra rougeborste, puderborste och en eller två ögonskuggspenslar. Det är de viktigaste att du har med kvalité för att få ett bra sminkresultat. Sedan kan du köpa mer budget på t ex snedskurenpensel, concealer och eyeliner. Jag har köpt H&Ms och Åhlens egna bryn och eyelinerpenslar och de fungerar fin fint.

   Så mitt tips är kolla in Real Techniques purer, rouge, foundation och ögonskuggspenslar. Satsa sen på budget penslar till eyeliner, läppstift, concealer och snedskuren pensel/ögonbrynspensel. Då tror jag du kommer få ihop ett helt sett under 1000 kr. Sen behöver du ju inte köpa allt på en gång utan köp lite i taget! Lycka till :)

 2. Hej!

  Jag har sökt och sökt efter svar på min fråga men går bet! Kanske du vet?

  Jag undrar om man kan använda color fresh i torrt hår (ex om man vill göra lite mjuka slingor så vill man ju ha mer kontroll än att lägga medlet i blött hår)?

  Tack för en toppenblogg!

  • Ja den går att lägga i torrt hår! Toningen går in bättre i ett schamponerat handukstorkat hår men är t ex håret färgat eller blekt innan (då är håret mer öppet en ett ofärgat hår) fäster den nästan bättre i torrt hår. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.