Läsarfråga, skillnad på toning/intensivtoning och färg

Hejsan! 

Jag har en fråga angående färg och toning. Jag har i några års tid tonat håret men nu har jag förstått att det inte egentligen är en toning utan en intensivtoning eftersom man blandar två förpackningar, stämmer det? Jag tonar det för att det ska vara skonsamt och för att bli av med lite av mina grå strån. Men är intensivtoning som färg att det sliter på håret? Skulle en vanlig toning alltså en så man inte blandar vara bättre och skonsammare för mitt hår? Snälla kan du inte förklara skillnaderna mellan färg och toning så kanske det blir lite lättare för mig att förstå ;) 

Tack på förhand och tack för din fina blogg med så många bra tips! 

Hej!

Jag förstår att det är svårt att förstå skillnaderna och just intensivtoning som är en lättfärg kallar man ju oftast för toning så då blir det ju ännu krångligare att förstå vad som är vad.

Här kommer en kort förklaring:

Toning

En toning består av en komponent. Det är alltså bara en vätska och man blandar inte den med något. En toning eller lätt toning som är samma sak lägger sig på hårståt, det går alltså inte in i hårstråt och det håller därför inte lika länge. En toning håller ca 10 schamponeringar men det beror väldigt mycket på hårets utgångsläge. Ett väldigt slitet hår och på ett hår som blivit behandlat förut kan en toning sitta som en färg tills den växer ut men ett helt ofärgat hår kan den försvinna efter bara några enstaka tvättningar. En toning kan bara färga håret mörkare och ändra nyansen.
Intensivtoning

Intensivtoning är en svag färg kan man säga. Man blandar färgen med väteperoxid som är lite svagare en den man använder vid vanlig färg. En intensivtoning är därför lite skonsammare en färg men sitter oftast lika bra eller till och med bättre på hår som redan är färgat. En intensivtoning används om man vill färga håret mörkare men det går även att färga ca ett steg ljusare beroende på hårkvalitén.
Färg

En färg är lite starkare eller mycket starkare en vad intensivtoningen är beroende på hur man blandar den, färgen öppnar upp håret och bleker hårets pigment innan den färgar in. Har man svår färgat hår eller grått hår ska man använda sig av färg samt om man vill färga det ljusare.

Så mitt svar till dig är att nej en intensivtoning sliter inte på håret och du kan lugnt använda den för att färga bort utväxten, du ska däremot vara försiktig med att färga längderna. Vill du fräscha upp längderna tycker jag du ska satsa på att lägga en enkomponents toning där eller t ex en färginpackning och bara lägga intensivtoningen i botten. Annars finns det risk att det blir lager på lager effekt och dina längder kommer tillsist att bli mörkare en botten.  Är det så att du får ännu mer grått hår och intensivtoningen inte täcker tillräckligt kan du behöva gå över till färga det med en färg istället.

Lycka till och tack för att du läser min blogg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.