Läsarfråga, skadat hår av föning

5498b7a0347cc_-_hbz-glamsquad-hair-promo

Bild från Harper Bazaar 

Jag har en fråga till dig som jag hoppas du vill svara på :-). Jag har hört att man ska blåsa håret med kall luft istället för varm för det sliter mindre stämmer det? Jag har frissigt och torrt hår, tycker det blir lite bättre av att jag fönar med rundborste men vill ju såklart inte att det ska slita för mycket så jag har provat med kall luft men det funkar ju inte riktigt. Tar en evighet att torka.. Hur farligt är det med värme för håret? När jag inte fönar det måste jag platta det och det sliter ju också. 

Tacksam för tips på bra produkter att föna i också gärna något som funkar på mitt torra frizz, tack för en bra blogg :-) 

Hej!

När man fönar med värme så sluter man fjällskiktet på håret, det är då man får den fina glansiga fönade känslan på håret. Vissa hår har bra fjällskikt (ofta de med spikrakt hår) men många hår behöver hjälp att stänga dem speciellt ett frissigt och torrt hår. När fjällskiktet är stängt är håret skyddat mot yttre påfrestningar bättre det klarar av att t ex plattas och lockas bättre, det behåller också fukten på ett helt annat sätt så har du torrt hår kan det faktiskt hjälpa att föna håret. Tänk själv om du gjort en fuktgivande inpackning eller t ex en toning och sedan självtorkar håret, då är håret öppet och både fukten och färgpigmenten försvinner lättare ur håret. Har du däremot fönat det med borste och stängt håret behåller hårstrået både fukt och färgpigment bättre. Man ska alltså tänka att man fönar i hårets riktning hela tiden från botten till toppen och låta värmen gå längs hårstrået då får man en släta fin yta, man polerar håret. Att kamma och borsta håret är också bra för att få ett välmående hår.

images

Här är en bild på ett öppet torrt/skadat hår och ett stängt hår, när man fönar och kammar kan man alltså få ner fjällskiktet och få ett torrt trasigt hår att stänga fjällskikten.

Så mitt svar är nej det sliter inte på håret att föna det med värme, det är alltså tvärtom bra för håret. Speciellt om man har torrt och frissigt hår. Speciellt viktigt är att du fönar det efter en inpackning eller om du färgar ditt hår. Ska du använda värmeverktyg t ex plattång eller locktång är det jättebra att föna det först, då är fjällskiktet slutet och du har ett bra skydd mot värmen annars går värmen rakt in i kärnan av håret och du kan få brännskador. Värmeverktygen är ju så mycket varmare en vad du kommer upp i vid föning.

Att använda värmeskydd är såklart bra när du fönar men du behöver oftast inte en speciell produkt bara för det utan de flesta stylingprodukter innehållet värmeskydd t ex oljor, mousse, volymspray och andra krämer.

Jag personligen älskar Davines egna fönserie Your Hair Assistant som förkortar torktiden, hjälper till att forma håret och skyddar mot värme.

still-file-your-hair-assistant-family

Jag skulle rekommendera dig schampo, Prep rich balm och Blow dry primer, komplettera gärna med en bra olja också. Du hittar Your Hair Assistant serien här 

Komplettera gärna med en riktigt bra borsten som hjälper till att smörja håret med håret egna naturliga oljor t ex en Mason Pearson borste.

Hoppas det gav svar på dina frågor och tack för att du gillar min blogg :)

Inlägget innehåller annonslänkar 

2 thoughts on “Läsarfråga, skadat hår av föning

 1. Hej! Jag har ett par frågor om blekt hår. Jag blekte håret hemma innan förra sommaren, och det gick minst sagt inte bra. Jag färgade genast tillbaka till min bruna färg. Kvalitén på håret har gått från fint tunt hår som man kunde borsta blött med en kam till svintoliknande som inte på några villkor går att borsta när det är fuktigt. Jag klippte därför av hälften och har nu en kort page men ändå är det hemsk kvalitet. Kan olaplex hjälpa det?

  Sedan så har färgen inte fäst på hela håret, jag färgade med wella color touch.Det har dock tvättats ur och jag behöver färga om det. Vet du någon skonsam permanent färg som är en kall medium brun?

  Jag vill ha samma färg som underhåret är och få bort de gul-oranga slingorna. Men mest skulle jag vilja veta om man kan göra något åt kvalitén. Är olaplex en lösning?

  • Hej Malin! Angående färgen så kommer det att tvättas ur även om det är permanent färg eftersom ditt hår är så förstört under. Mitt bästa tips är att gå till en frisör och få hjälp, just kalla bruna färger är jättesvårt att få till på blekt hår.

   När det gäller din kvalité kommer Olaplex definitivt att hjälpa. Gör gärna en salongsbehandling med Olaplex (om du väljer att färga på salongen gör du Olaplex samtidigt). Sen finns det även en hemmabehandling som är jättebra den ska du använda en gång i veckan. I övrigt behöver ditt hår mycket proteiner och fukt så du måste vara noga med bra produkter och göra inpacningar. Prova gärna Redkens serie Extreme den är grym när håret är i dåligt skick. Den och Olaplex kommer rädda ditt hår :)

   Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.